
Psiko DIAGNOS Envanterleri
Psiko Diagnos Nedir ?
Şirket Aidiyeti, Değişime uyum, Takımdaşlık, Etkili İletişim gibi kurumsal ihtiyaçların karşılanmasında çalışanlarda oluşan psikolojik engellerin teşhis edilmesi ve tanı konulmasıdır.
Etkili rekabet edebilmek ve mutlu çalışan yaratmak için 2 unsur vardır.
Birincisi, üst kademe tarafından belirlenen stratejilerin, büyüme planlarının çalışanlarla paylaşılması ve onların iş hedeflerine adapte edilmesidir. Aksi takdirde, stratejilerin hayata geçirilmesi ve en önemlisi başarılı olması çok zordur. Hatta çoğu kez mümkün değildir? Önemli olan stratejileri çalışan seviyesine indirgemektir.
İkincisi, çalışanların şirketlerine ve büyüme hedflerine aidiyet seviyelerini belirlemektir.
Sonuç olarak, stratejilerden çalışanların haberi yoksa, üst yönetiminde çalışanların düşünce ve yaklaşımlarından haberi olmazsa, kişilk eğilimlerini tanımlamazsa büyüme nasıl gerçekleşecek.
Kurumlar bu noktaya dikkat etmedikleri zaman ” mış” gibi yapan çalışanlarla zaman kaybederler.
O nedenle, bu tarz eksik yaklaşımların işin başında tespit edilmesi ve belirlenen stratejik konularda çalışan istekliliğini tespit etmede ve elde edilen sonuçları teşhis ve tanı amaçlı kullanmada ” PSİKO DIAGNOS ” yardımcı olmaktadır.
Psiko DIAGNOS çalışanları mevcut durumlarını, olayları nasıl algıladıklarını tespit etmede aşağıdaki testleri uygulayarak bu konuda somut veri elde eder.
Aşağıda yer alan testlerin tamamı bir çalışmada kullanılacağı gibi amaca uygun olarak seçim yapılmasıda mümkündür.
Ölçtüğü Sosyotrapi: Onaylanmama kaygısı , Ayrılık kaygısı, Başkalarını memnun etme isteği
Ölçtüğü Otonomi: Kişisel Başarı, Özgürlük, Yalnızlıktan Hoşlanma
Amaç : Kişilerin bireysel davranışlarında Sosyotropik ve Otonomik gibi iki belirgin özelliğini ayrıştırma potansiyelini belirler. Başarı ve kişiler arası ilişkileri düzenlemedeki eğilimlerin dağılımını belirler.Sosyotropik kişilik ve otonomik kişilik iş ve özel yaşamda farklı eğilimler gösterir.
Sosyotropik kişilik: İnsanlarla ilişkiye önem verir, olumlu kendilik imgeleri sürdürebilmeleri, kendileri için önemli kişiler tarafından onaylanmalarına, sevilmelerine, sayılmalarına, önemsenmelerine bağlıdır. Değer verdikleri kişiler tarafından onaylanmama ya da terkedilme ihtimali onların konuya aidiyetlerini olumsuz etkiler.
Otonomoik kişilik: Başarıya, bağımsızlığa ve özgürlüğe önem veren özellikleri baskın olan kişilik özelliğidir. Çevrelerinde olan bitenleri kontrol etmeye ve başarılı olmaya yoğun gereksinim duyarlar. Başarısızlık yaşadıklarında ya da özgürlüklerinin ellerinden alındığını hissettiklerinde problem yaşayabilir.
Soru sayısı: 60
Ölçtüğü Nitelik : Başına gelen olumluluk/olumsuzlukları kendinde mi yoksa dış etkilerde mi arıyor?
Amaç : Kişinin sorumluluk duygusuyla ilgili temel eğilimlerinin tesbitidir.
Bireyin yaptığı davranışların sonuçlarının kendisinin ya da kendi dışındaki odakların (şans, kader) kontrolunde oluşuyla ilgili inancı tutum ve davranışlarını belirler. Test pasif kalıp kalmama, çevresel koşulları iyileştirme için girişimde bulunma, dışardan gelen etkileme girişimleri karşısında gösterilen direnç gibi özellikleri tesbit etmeye yönelik özellikleri beirlemeye yardım eder.
Soru; 29 soru
Ölçtüğü Nitelik : Stresle başa çıkmada bireyin bilişsel stratejileri ne ölçüde kullandığı ve kendini denetleme becerileri.
Amaç : Kişinin stresle başa çıkma becerilerinde kılavuzluk edebilmek için farklı alanlardaki özelliklerini belirleyebilmektir. Stresle başa çıkmada bilişsel stratejilerin kullanımı ve kendini denetleme becerisini ölçer.
Duygusal tepkileri düşüncelerle denetleyebilme becerisine, problem çözme stratejilerine, anlık doyumları erteleyebilme ve içsel olayları düzenleme yeteneğine ilişkin bireyin kendi algılarının farkında olmasına yardımcı olur. Stres yaratan yaşam olayları ile ne kadar etkili bir biçimde başedeldiğini belirler. Becerilerini tanımlar,
Planlı davranma, ruh hali denetimi, istenmeyen düşüncelerin denetimi, dürtü denetimi ve planlı davranma, yeterli olma ve kendini yatıştırma, ağrı denetimi, erteleme, yardım arama, iyiye yorma, dikkati yönlendirme, esnek planlama, denetleyici arama özelliklerini belirlemek kişinin başarısını artıracaktır.
Soru: 36 soru
Ölçtüğü Nitelik : Bireyin problem çözme becerileri konusunda kendini algılayışı ölçülmektedir.
Amaç: Problem çözme becerilerinin gelişmişlik düzeyini ölçer. Bireyi özel yaşamında ve iş yaşamında uyumlu ve verimli kılar
Gerçek yaşamda problem çözme ya da stresli olaylarla başa çıkabilme psikolojik sağlık ve uyumla ilişkilidir. Kişinin problem çözme kapasitesiyle ilgili inancı ve değerlendirmeleri önemlidir. Kendine güvenini, bireysel kontrol duygusunu ve yaklaşım biçimini değerlendirmeye yarar.
Soru: 35
Ölçtüğü Nitelik : Öfke duygusu ve ifadesi ölçülmektedir
Amaç : Daha iyi yönetilebilen kişiler arası ilişki ve uzlaşma yeteneğinin artabilmesi için öfke ile uygun bir biçimde tanışmak ve öfke karşısında kendi davranış biçimlerini anlayabilme ve çözümlemektir.
Kızgınlık, öfkeyi tanıma, öfkeyi ifade ve kontrol etme becerisi bireysel sağlık ve kişiler arası ilişkilerdeki negatif sonuçları daha kolay bertaraf etme becerisi sağlar.
Soru : 34
Ölçtüğü Nitelik : Duygusal gerilimi yaratan bireysel özellikleri tanımlama. BEN KAVRAMI, bizi organize eden bir mihenk taşıdır. Herkese özgü bir BEN KALIBI oluşmuştur. Bizi diğerlerinden ayıran farklılıkları içerdiği gibi kendimizde başkalarıyla ortak bulduğumuz özellikleri de belirler.
Amaç : Duygusal gerilimi yaratan bireysel özellikleri tanımlamaktır.
Bireylerin “ben” kavramını düşünce, duygusal özellikler, tutum ve davranış kalıplarını belirleyerek tanıyabilecekleri ve olumlu bir yapı taşına döndürebilecekleri kılavuzu ellerine vermektir. Kendini daha iyi fark eden birisi önündeki problem alanlarını aşmada daha özgür ve girişimci olabilir.
BEN Kavramı, BİZİ organize eden bir mihenk taşıdır. Herkese özgü bir BEN kalıbı oluşmuştur. Bizi diğerlerinden ayıran nüansları içerdiği gibi kendimizde başkalarıyla ortak bulduğumuz özellikleride belirler.
Soru: 41